return

Sneeuw!
Column uit Bethlehem

Mensen hamsterden de afgelopen dagen vanwege de komende sneeuw. Imm Hassan, die gisteren de spinazie bij ons thuis bracht, gaf met een stralende lach blijk van de voorpret. Iedereen had het over de sneeuw. Mary's universiteit sloot een uur eerder. En inderdaad, 's avonds laat kwam de sneeuw, aarzelend. De ochtend liet vervolgens een mooi laagje zien.

Iedereen is vrij, geen school, geen werk. We besluiten wat rond te lopen in Beit Jala, grenzend aan Bethlehem aan de westkant. Gezien de klimaatverandering weet je nooit wat de toekomst brengt; beter nu gebruik te maken van de gelegenheid. Sneeuw roept herinneringen bij me op, zoals toen het IsraŽlische leger langdurige uitgaansverboden ophief wanneer het sneeuwde tijdens de tweede Intifada.

Een probleem zijn de heuvels, met veel water dat naar beneden stroomt. We wonen in het 'sahel'-gedeelte van Beit Jala, een soort vlakte tussen Bethlehem en het heuvelachtige Beit Jala. Beit Sahour ligt veel lager, vlakbij de woestijn. De jeugd van Beit Sahour placht naar Beit Jala te klimmen om wat goede sneeuw te vinden en mee te doen aan de sneeuwballengevechten.

In een vorige winter stonden er veel vrachtwagens in Beit Sahour te wachten om de sneeuw weg te halen die niet kwam; sommige mensen daar zeiden tegen de vrachtwagenchauffeurs: "Breng ons de sneeuw uit Beit Jala in plaats van daar te staan wachten!" Maar deze keer bereikte de sneeuw Beit Sahour wel.Sneeuw in Bethlehem

Het is stil op straat. Alleen een bakkerij is open. Kinderen en hun ouders spelen in de sneeuw. Op de hoofdweg van Beit Jala, bijgenaamd de Champs Elysees, zien we een auto joyriden, zwaaiend van links naar rechts. Mary maakt een foto van een van haar ouderwetse droomhuizen [zie foto]. Op de terugweg zwaait ze naar beneden naar een politieauto, rij shway shway [langzaam]. De chauffeur lacht. Sneeuw is een onderbreking van de verveling, van praten over COVID en van de eeuwige reisproblemen.

Toine van Teeffelen
Bethlehem, 27-01-2022

return