return

Bezettingsgeweld

Met op de achtergrond volksliederen uit SyriŽ en mooi lenteweer, bereidt Mary op het balkon mahshi siyame voor: druivenbladeren en courgettes gevuld met rijst en de juiste kruiden om de Goede Week vastend - zonder vlees - door te komen. De rijst, kruiden en tomaten zorgen samen voor een kleurrijke mix en gezonde voeding.

Ze is vandaag, maandag, vrij vanwege een algemene politieke staking op de universiteit en in de regio Bethlehem. Gisteren werden op de bezette Westelijke Jordaanoever twee Palestijnse vrouwen en een jonge man (21) gedood. Een vrouw uit het dorp Hussan, ten zuiden van Bethlehem, midden veertig, was een weduwe met zes kinderen die in de jaren negentig aan de universiteit van Bethlehem had gestudeerd. Mary denkt dat ze haar misschien nog uit die tijd kende. Ze werd in haar onderlichaam geschoten nadat volgens getuigenissen van soldaten ze op een "verdachte" manier een controlepost naderde en nadat ze blijkbaar geen gehoor had gegeven aan een oproep om te stoppen met wandelen. Relevante gegevens: ze had een beperkt gezichtsvermogen en bleek geen wapen te dragen.

De andere vrouw had een officier bij een controlepost nabij de Ibrahimi-moskee in het centrum van Hebron met een mes aangevallen en licht verwond. Vervolgens werd ze "geneutraliseerd", gedood.

Volgens IsraŽlische soldaten had de derde persoon, de jonge man, een molotovcocktail naar soldaten gegooid toen de laatsten een inval pleegden in het dorp Al-Khader, direct ten zuiden van Bethlehem. Volgens Palestijns medisch personeel was de daaropvolgende kogel in de rug binnengekomen en had het lichaam via de borst verlaten.

De afgelopen weken hebben verschillende aanslagen door Palestijnen vanuit IsraŽl en de Westelijke Jordaanoever een bedrieglijke "rust" verstoord.

Het laatste economische nieuws is dat de graanvoorraden voor de Westelijke Jordaanoever over drie weken zijn uitgeput door de oorlog tegen OekraÔne. Volgens het Wereldvoedselprogramma "heeft de crisis in OekraÔne de voedselprijzen in de bezette Palestijnse gebieden, zoals tarwemeel, met 23,6% verhoogd, maÔsolie met 26,3%, linzen met 17,6% en keukenzout met 30%, hetgeen de koopkracht van de Palestijnen decimeert. De kosten van veevoer zijn op de Westelijke Jordaanoever met 60% gestegen. De meeste huishoudens in de Gazastrook kopen nu voedsel op krediet. Veel gezinnen eten minder en voedsel van mindere kwaliteit. Gezinnen schrappen duurdere voedingsmiddelen zoals fruit, vlees en kip die nodig zijn voor een gezond voedingspatroon."

Volgens Mary zijn alle prijzen in de supermarkt en groentewinkels inderdaad flink omhooggegaan.


Hebron bij de Ibrahim-moskee

HOE WERKT DE BEZETTING: kort overzicht met voorbeelden uit de omgeving van Bethlehem

GEWELD EN ARRESTATIES:
Alleen al op zondagavond 22/10/2022, een willekeurige datum, werden 23 Palestijnse jonge mannen gearresteerd en gevangen gezet op 5 verschillende plaatsen op de Westelijke Jordaanoever. De VN houdt bij hoeveel duizenden "illegaal gebouwde" huizen jaarlijks worden vernietigd in gebieden C op de Westelijke Jordaanoever en rond Jeruzalem. Geweld is een structureel kenmerk bij controleposten of tijdens huiszoekingen door het IsraŽlische leger, om nog maar te zwijgen van de erbarmelijke situatie in de gevangenissen.

VERKLEINDE ONTWIKKELINGSRUIMTE EN FRAGMENTATIE:
Palestijnen worden door militaire orders de toegang belemmerd tot duizenden hectaren grond op de Westelijke Jordaanoever, zoals grote delen van de Jordaanvallei in het oosten, gebieden in de buurt van de zogenaamde scheidingsmuur, nederzettingszones, nieuw gecreŽerde natuurparken, of militaire oefenvelden. Veel Palestijnse dorpen, zoals Walajeh ten westen van Bethlehem, zijn afgesneden van een groot deel van hun landbouwgrond en hebben totaal geen ruimte voor ontwikkeling en nieuwe woningen. Hetzelfde geldt voor een dorp als Beit Safafa tussen Jeruzalem en Bethlehem dat bij IsraŽl is geannexeerd. In de nabije toekomst zal het worden ingeklemd tussen de nieuwe en grote nederzetting van Givat Hamatos in het zuidwesten en een andere kleinere nederzetting genaamd Givat Hashoked in het noorden. In de nabije toekomst wordt verwacht dat het land van het klooster van Cremisan ten westen van Beit Jala, dat momenteel vol is met wandelaars en voetgangers uit het Bethlehem-gebied, zal worden afgesneden van de stad en bij Jeruzalem worden ingelijfd.

Oost-Jeruzalem is de Palestijnse hoofdstad-in-afwachting, maar ontoegankelijk voor veel Westbankers. Zo mochten de christelijke scouts van de Westelijke Jordaanoever afgelopen zondag 10/4/22 niet deelnemen aan de Palmzondagoptocht op de Olijfberg.

Ondertussen zijn de nederzettingen rond Jeruzalem en Bethlehem comfortabel met een supermodern wegennet verbonden met het Gush Etzion-blok in het zuiden en met het IsraŽlische achterland in het westen.

AFHANKELIJKHEID.
Hoewel de Muur het zichtbare icoon van de bezetting is, creŽren militaire reisvergunningen afhankelijkheden. Als een handelaar afhankelijk is van voorraden en machines uit Jeruzalem of Tel Aviv, kan deze beter voorkomen om op een militaire zwarte lijst te komen. De landbouwgronden van Gebied C - meer dan 60% van de Westelijke Jordaanoever - zijn van cruciaal belang voor het vergroten van landbouwinvesteringen en het verminderen van de afhankelijkheid van invoer, maar om daar een vergunning voor welk bedrijf, huisje of project da nook te krijgen is schier onmogelijk. Nog een essentieel voorbeeld van economische afhankelijkheid: naast de duizenden Palestijnse arbeiders met een vergunning om in Jeruzalem of Israel te werken, zijn er ook vele duizenden Palestijnse gezinnen die hun inkomen verdienen met "illegale" gastarbeid. Dat mag op een gecontroleerde manier plaatsvinden, aangezien IsraŽlische industrieŽn zoals de landbouw en de bouwsector goedkope seizoensarbeid nodig hebben. Een aktueel voorbeeld, met de strijd in Ukraine tegen de achtergrond: Volgens Oxfam moet de Palestijnse Autoriteit 95% van haar tarwe importeren, maar heeft ze geen infrastructuur voor voedselopslag en is dus afhankelijk van de Palestijnse particuliere sector en de faciliteiten van IsraŽl.

VERNEDERING.
Het passeren van controleposten of het krijgen van vergunningen kan routine zijn, maar bijna iedereen hier kent de extreem vernederende en mensonterende ontmoetingen met soldaten en functionarissen die natuurlijk op hun beurt de 'lone wolf'-aanvallen op soldaten voeden. Systematische vernedering is essentieel voor het functioneren van deze bezetting. Ik merk trouwens dat veel mensen hier liever niet over deze incidenten praten, omdat praten over vernedering op zichzelf al vernederend is.

COOPTATIE EN COLLABORATIE:
Tot op zekere hoogte is de Palestijnse Autoriteit gecoŲpteerd in het bezettingssysteem met de veiligheidssamenwerking met IsraŽl, ondanks herhaalde formele aankondigingen van de PNA en PLO om zich hiervan terug te trekken. Los van deze samenwerking is er een netwerk van duizenden Palestijnse collaborateurs, vaak afhankelijk van reisvergunningen of verslaafd aan drugs en daardoor kwetsbaar voor chantage. Ze voorzien IsraŽl van informatie over de verblijfplaats van politiek actieve personen of militanten. Sommige Palestijnse landeigenaren maken gebruik van louche tussenpersonen om land tegen extreem hoge prijzen te verkopen aan IsraŽlische vastgoedbedrijven die weer banden hebben met fundamentalistische kolonistenbewegingen.

Toine van Teeffelen
12-04-2021

return