return

De drie ritmen van Bethlehem tijdens de Kerst

Bethlehem heeft drie ritmen.

Allereerst het ritme van het eeuwenoude verleden. Dat resoneert nog steeds in de voetstappen van de Franciscaanse priesters in de Geboortekerk; in de drums van de honderden scouts bij de jaarlijks optocht door de oudste straat van Bethlehem - zoals afgelopen week toen de patriarch Bethlehem binnenkwam; of in het klokgelui van de vele kerken.

Maar ook 's ochtends heel vroeg voel ik dat ritme tijdens de oproep tot het gebed vanuit de muezzins wanneer de stad nog stil is. De melodieuze declamaties golven door de stadsgebouwen en over de heuvels.

Ten tweede is er het ritme van het alledaagse, bijvoorbeeld 's ochtends de vroege krakende roep van de ka'ek-man die zijn brood op straat verkoopt, het geluid van de kinderen op weg naar school rond acht uur, het getoeter tijdens de verkeersopstoppingen bij het openen van de scholen.

En dan is er het onvoorspelbare en verstorende ritme van de politiek. Die is nooit ver weg. Ineens moeten plannen veranderd worden omdat de checkpoint dicht is, of omdat er een algemene staking is als gevolg van de dood van Palestijnen in de West Bank of Gaza.

De nieuwe Israelische regering wordt gedomineerd door ultranationalistische krachten. Het komende jaar zal het leger en diens administratieve afdeling en de grenspolitie direct onder het gezag van de meest extreme kolonistengroeperingen komen. Ben benieuwd hoeveel visumproblemen buitenlanders zoals ik krijgen.

Netanyahu zei onlangs in een interview met de rechtse icoon Jordan Peterson dat niet de Palestijnen gekoloniseerd worden, maar dat de joden de inheemse bevolking zijn. De Islam was de kolonisator die de joden ethnisch zuiverde. Niet de Romeinen en Byzantijnen hadden dat gedaan, maar de islam in de zevende eeuw en daarna.

Kies je vijand, kies je feiten. Haastig volgde gisteren een artikel in Haaretz, met corrigerende citaten van enkele Israelische historici die met onderkoelde spot kommentaar gaven.

De Israelische politiek grijpt ook in bij zoiets alledaags (met een vleugje eeuwigheid) als de Kerstkaart. Sinds jaar en dag ontvang ik Kerstkaarten uit Nederland vrijwel altijd in februari. Ze worden in Jeruzalem opgehouden vanwege veronderstelde security checks.

De vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen heeft nu aktie ondernomen.
"Wensen ontvangen met Kerstmis lijkt de normaalste zaak van de wereld. Maar niet voor de christenen in Palestina. Door de bezetting door Israël is iets eenvoudigs als kerstkaarten sturen een hele onderneming. Post met Kerst wordt soms weken tot maanden tegengehouden. Toon je solidariteit met Palestijnse christenen in Bethlehem en schrijf hen jouw kerstwens.
Ga met je klas, leefgroep, vereniging of kerkgemeenschap aan de slag en verzamel zo veel mogelijk wenskaarten!"

Wel, dat zijn er enkele duizenden geworden geworden: tekeningen, gedichten e.d. uit Vlaanderen. Met de hulp van het Belgisch consulaat in Jeruzalem is een eerste doos met kaarten tijdig aangekomen en wordt nu hier verspreid. Met dank en een Kerst- en Nieuw Jaarsgroet terug. https://www.haaretz.com/israel-news/2022-12-23/ty-article/.highlight/netanyahu-claimed-arabs-expelled-jews-from-the-land-of-israel-historians-say-he-is-wrong/00000185-3f01-d723-a3d5-7f29f5f90000

Toine van Teeffelen
31-12-2022

return