return

Jeugdherinneringen

Vorige week deden we de olijvenpluk in de tuin: alleen twee bomen, maar met 47 kilo olijven afkomstig van slechts ťťn boom. Mary heeft levendige herinneringen aan de olijfpluk in het verleden en haalt herinneringen op aan haar jeugd.

"Mijn familie had een stuk land niet ver van de Freres School. De olijvenpluk duurde enkele dagen. De hele familie inclusief de neven en nichten deden het oogsten, samen met enkele betaalde arbeiders. De volwassenen deden het zware werk. De mannen klommen op ladders de bomen in, de vrouwen verzamelden de olijven op grote stukken ruwe stof. De olijven werden door een ezel gedragen en nadat de olie eruit was gehaald, op het dak van ons huis te drogen gelegd. Mijn oma, die bij ons woonde, maakte tijdens de oogst rijst en soms linzen met salade als de dagelijkse lunch. Samen met het spelen met mijn neven en nichten behoort de olijvenoogst tot mijn gelukkigste jeugdherinneringen.

"We woonden in Wadi Ma'aleh, niet ver van de Geboortekerk. Rond het huis en de binnenplaats was er een mooi stuk land, met vijgen- en granaatappelbomen en cactussen. De vijgen waren heerlijk! Ik speelde met mijn neven en nichten buiten, klom in de bomen voor de lol en speelde kinderspelletjes. Naast een schaap waren er twee ondeugende hanen die mensen aanvielen. Sommige familieleden waren zelfs bang om het huis uit te komen. Wanneer we geen water hadden, gingen mijn zussen naar de nabijgelegen bron, ze liepen een paar honderd meter en droegen grote emmers.

"In die tijd [jaren zestig en zeventig] konden we gemakkelijk reizen, niet zoals nu. Op zondag gingen we met onze vader en ooms naar de paardenraces in Jericho. We namen het eten mee. Andere uitjes waren dee bezoeken aan twee bioscopen in Bethlehem. Je had ťťn kaartje voor twee films; ze vertoonden Arabische, Indiase en karatefilms, en soms een Amerikaanse.

"Mijn vader ging regelmatig samen met mijn oom aan moederskant naar Libanon. Mijn vader kwam dan terug met een doos heerlijke gedroogde vruchten. Het kostte hen maar een dag of minder om in Beiroet aan te komen.

"Na in een supermarkt te hebben gewerkt, werkte mijn vader later in een winkel voor autoreserveonderdelen in de buurt van het Graf van Rachel. Hij werkte samen met een moslimse collega. Naast zijn winkel was er toevallig een joods cafť voor passerende reizigers. Momenteel wordt dee werkplaats van mijn vader gebruikt als souvenirwinkel voor Banksy-artikelen, want het Walled-Off of Banksy Hotel is vlakbij.

"Wat de IsraŽlische bezetting betreft, je zag (voor 1995) natuurlijk IsraŽlische soldaten op straat. Over het algemeen was alles wat administratief was moeilijk om met het IsraŽlische leger te regelen, zoals het maken van een identiteitsbewijs of andere reisdocumenten. Er was vernedering, soms konden mensen het Israelische legerkantoor niet binnen.

Nu is het natuurlijk nog erger omdat ze het land overnemen. Mijn ooms hadden grote stukken land ten noorden van Bethlehem, vol met olijfbomen, tegenover het voormalige bos van Abu Ghneim. Tijdens een protest tegen de onteigening werd mijn oom door een IsraŽlische bulldozer van zijn land getild. Ook andere familieleden verloren hun land, zowel daar als in het nabijgelegen Tantur-gebied.

Toine van Teeffelen
Bethlehem
14-11-2022

return