return

Ademen

Het is ongebruikelijk koud. Na twee jaar zonder corona start de achtste Palestina Marathon vanaf het Geboorteplein in Bethlehem met een gezamenlijke warming-up. Er doen mogelijk zo'n 10.000 lopers mee aan vier circuits: de volledige race van 42 km, een race van 21 km, een race van 10 km en de familieloop van vijf kilometer. Er zijn meer dan 70 nationaliteiten, waaronder medewerkers van consulaten in Jeruzalem. De run staat onder de vlag van vrijheid van beweging.

Mary zegt tegen iemand die protesteert tegen de afgesloten straten dat een marathon één keer per jaar toch geen probleem zou moeten zijn.

Zelf ga ik naar de kapper en steek de Hebron Road over waar de lopers voorbij komen. Ik doe mijn warme, zware omslagdoek af om de lopers niet te provoceren. Een band speelt Palestijnse muziek in traditionele klederdracht, elders ziet Mary een dabkeh-groep optreden en verkenners delen flessen water uit. De sfeer is ontspannen.


Impressie van de marathon

Bij de kapper is het behoorlijk rokerig. Iedereen rookt behalve ik en degene in de kappersstoel. Er komt iemand binnen om een kopje koffie te halen. Hij geeft zijn mening over het kapsel, vertrekt en komt terug met een sigaret die hij tussen de lippen van de onder behandeling zijnde persoon drukt. Iemand anders steekt de sigaret aan.

Er wordt gesproken over de afgesloten straten, de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen (verkiezingen zouden geen oorlog moeten zijn, maar hun ethiek moeten hebben, zegt iemand), en de stijging van de prijzen van tarwe en brandstof. De bakkerijen in Bethlehem staakten de laatste tijd vanwege de meelprijzen maar het lijkt erop dat er eind deze maand een nieuwe aanvoer uit Rusland komt. De kapper raadt een bepaalde winkel aan waar de prijzen goedkoper zijn.

Er zijn tegenwoordig meer wandelingen en runs. De "Run the Wall" wordt georganiseerd door Right to Movement en Amos Trust, een wereldwijde run van 750 km tegen de Muur waar iedereen kilometers aan kan bijdragen, zo lang als je wilt en waar je maar wilt (amostrust.org). Donaties gaan naar de wederopbouw van verwoeste huizen.

Het Recht op Beweging doet meer zinvol werk. Ze verbinden de bevrijding van het land met de bevrijding van het milieu. Een week geleden gingen Mary en ik naar Cremisan voor een wandeling en zagen op de weg naar de poort - hoe lang blijft deze nog toegankelijk voor Palestijnen? - een reeks goed aangebrachte borden die bezoekers aansporen om het gebied schoon te houden, met teksten als: "Reinheid komt uit geloof, vuil komt van jou." "Laat ons in plaats van het afval de vrijheid ademen."

Toine van Teeffelen
01-02-2021

return