return

DE PLAATSELIJKE PERS

De volgende nieuwsberichten van de afgelopen twee dagen heb ik samengesteld uit vertalingen van de lokale pers en het Palestijnse persbureau Wafa. Wanneer je gelegenheid hebt, lees ze rustig door en neem ze in je op.

WOENSDAG 1 JUNI
Een Palestijnse man is woensdag doodgeschoten toen een grote IsraŽlische troepenmacht een inval deed in de stad Yabad ten zuidwesten van Jenin op de Westelijke Jordaanoever, met het doel het familiehuis te slopen van een Palestijn die eerder dit jaar was veroordeeld voor het doden van vier IsraŽlische burgers. De Israelische legereenheid, vergezeld van 30 militaire voertuigen en een bulldozer, bestormde de stad, terwijl sluipschutters op de daken van huizen klommen en kogels en traangasgranaten afvuurden. Bilal Awad Tawfiq Kabha, 24, werd volgens het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid gedood nadat hij in de borst en dij was geraakt. Zes andere jongeren werden tijdens de schermutselingen door kogels geraakt, van wie drie ernstig, met schotwonden in de nek, buik en het gezicht. Wafa meldde dat IsraŽlische kolonisten auto's van Palestijnen in Yabad aanvielen. Een video op Twitter toonde IsraŽlische gepantserde voertuigen die midden in de nacht door de Palestijnse stad reden.

WOENSDAG 1 JUNI
De familie van Ghufran Harun Warasneh, 31, zegt dat ze op weg was naar haar nieuwe baan bij een lokaal medianetwerk toen ze door een IsraŽlische soldaat werd neergeschoten bij het al-Arroub-vluchtelingenkamp tussen Hebron en Bethlehem. De kogel schampte Warasnah's ribben, ging door het vlees onder haar linkeroksel en verliet haar rechterkant. Een niet bij naam genoemde ooggetuige vertelde Wafa dat Warasneh naar de hoofdweg liep toen twee soldaten die een militaire controlepost bemanden haar vroegen hen te benaderen voordat een van hen haar neerschoot. Het IsraŽlische leger beweerde in een verklaring dat "een aanvaller gewapend met een mes op weg was naar een soldaat die routinematige veiligheidsactiviteiten uitvoerde op Route 60. De soldaten reageerden met scherp vuur." De Palestijnse Rode Halve Maan zei dat IsraŽlische troepen ter plaatse hun medische staf 20 minuten lang hadden tegengehouden om Warasneh te bereiken voordat ze erin slaagden haar over te brengen naar het al-Ahli-ziekenhuis in Hebron. Haar moeder vertelde Wafa dat Warasneh eerder was gearresteerd en drie maanden gevangen had gezeten vanwege de verslaggeving van een pro-Palestijnse demonstratie in januari en dat haar camera-apparatuur toen was vernietigd. Hufran verliet de ochtend van haar dood vroeg het huis om op tijd op haar werk te zijn, vertelde Warasneh's moeder aan Wafa.

WOENSDAG 1 JUNI
De kranten zeiden dat Yaser al-Masry, 41, uit de stad Deir al-Balah, centraal in de Gazastrook, woensdagavond dood is verklaard nadat hij bezweek aan de verwondingen die hij opliep tijdens de IsraŽlische bombardementen op de Gazastrook in mei 2021. Hij werd behandeld in Egypte.

DONDERDAG 2 JUNI
Bronnen vertelden Wafa dat IsraŽlische troepen de 21-jarige Ayman Mheisen hebben doodgeschoten, terwijl een ander ernstig gewond raakte tijdens confrontaties die uitbraken in het Dheisheh-kamp nabij Bethlehem. IsraŽlische soldaten vielen het kamp binnen en tijdens de daaropvolgende confrontaties vuurden de soldaten met scherp. De bronnen meldden dat IsraŽlische soldaten een Palestijn uit het kamp oppakten na zijn huis binnen te zijn gevallen.

Dit jaar hebben IsraŽlische troepen tot nu toe meer dan 50 Palestijnen gedood op de bezette Westelijke Jordaanoever, onder wie de prominente journalist Shireen Abu Akleh.

Toine van Teeffelen
Bethlehem, 02-06-2022

return