return

Ga toch weg

Met de ongelooflijke beelden van Gaza, waaronder die van de honger van mensen in Noord-Gaza waar zelfs de meest elementaire hulp niet arriveert, hier enkele feiten en gedachten over wat er gebeurt resp. zou kunnen gebeuren op de Westelijke Jordaanoever. Het is niet gebaseerd op onderzoek, maar de contouren zijn onmiskenbaar. De ontwikkelingen gaan snel.

  1. Het lijkt erop dat IsraŽl werkt aan een nog striktere scheiding van de Westoever van (groot) Jeruzalem. Zo moet volgens het laatste nieuws van studenten de Abu Dis Universiteit ten oosten van Jeruzalem haar campus opsplitsen in een deel voor de studenten van de Westoever en een ander deel voor studenten uit Jeruzalem. Er gaat een "hek" door de campus lopen. Dit creŽert natuurlijk enorme organisatieproblemen, zo niet chaos. Universiteiten in Bethlehem geven momenteel les op hybride wijze, waarbij veel Jeruzalemse studenten - vooral jonge mannen die vaak meer geÔntimideerd worden bij controleposten - ervoor kiezen om niet fysiek aanwezig te zijn bij de lessen. Het checkpoint ten westen van Beit Jala, de zgn. DCO, is op het moment onvoorspelbaar, soms open, soms dicht. Met de komst van Ramadan binnenkort lijkt het erop dat alleen Palestijnen van 70 jaar en ouder uit de Westelijke Jordaanoever de controleposten van Jeruzalem op vrijdag kunnen passeren om de Al-Aqsa Moskee te bezoeken.

  2. Scheiding van de noordelijke Westoever van de zuidelijke. Naast de zgn. container-controlepost op de Wadi Nar-weg ten oosten van Jeruzalem lijkt er nog een controlepost te komen, in de buurt van de stedelijke nederzetting Maale Adumim op de weg van Jeruzalem naar Jericho. De weg van Bethlehem naar Ramallah via Jeruzalem en terug duurt momenteel al veel langer dan in het verleden. Een collega van mij vertelde dat zijn laatste reis heen en terug 4,5 uur duurde. Op sociale media kun je foto's van Wadi Nar zien met enorm lange autofiles op zanderige and hobbelige wegen. Onlangs is in Israel besloten dat direct naast Maale Adumim een andere stedelijke nederzetting zal komen, Mishmar Yehuda. De scheiding van het noordelijke deel van de Westelijke Jordaanoever van het zuidelijke, gemarkeerd door IsraŽlische nederzettingen en wegversperringen of controleposten, maakt een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever nog meer illusoir dan deze nu al is. Het plan van IsraŽl lijkt de Westelijke Jordaanoever in fasen te annexeren, te beginnen in de gebieden rond "groot Jeruzalem".

  3. Een andere ruimtelijke ontwikkeling wordt aangegeven door de IsraŽlische vredesactivist Yuval Abraham in een artikel in 972+. Hij merkt op dat de belangrijkste wegen op de Westelijke Jordaanoever, ook die tussen de Palestijnse steden, tot op zekere hoogte zijn overgenomen door kolonisten en het leger, en dat de kleinere kronkelende wegen tussen de dorpen worden overgelaten aan Palestijnen. Kolonisten zijn actief betrokken bij het creŽren van deze ruimtelijke manifestatie van IsraŽlische suprematie.

Gaza is volledig onleefbaar gemaakt. De Westelijke Jordaanoever is nog niet onleefbaar, maar ik kan niet ontsnappen aan de indruk dat het in die richting gaat. Dat wil zeggen, voor de Palestijnen. Enkele dagen geleden, tijdens een inval van het IsraŽlische leger in Beit Sahour ten oosten van Bethlehem, werd Palestijnse bewoners verteld: "Ga toch [gewoon] weg."

Toine van Teeffelen
Bethlehem 29-02-2024

Bronnen

https://www.haaretz.com/israel-news/2024-02-28/ty-article/.premium/israeli-military-signs-order-that-could-turn-west-bank-outpost-into-major-urban-settlement/0000018d-f16b-d7f4-a3dd-f76f6abe0000

https://www.972mag.com/west-bank-roads-blocked-settlers-army/

Toine van Teeffelen
Bethlehem
04-09-2023

return